Sunday 17 February 2013

Cantona ja "el pulque"


Cencaltecpantli in tlachtli chicome
Inin mochi axcayo in yeyi cencaltecpantli in Cantona, tlen quipiya ome tlalcahuayan tlen mocetilia itlan ce tlalmahui lizpan, huan mochi mocetilia occe tepitzin cencaltepantli. Inin mochi axcayo in teteocalmatiliztli huan maté in tlanechicoliztli tlan mocetiliá itech in caltempantin mochi mocetilia ca tlateteomatiliztli in cuali tlatoctli, quenin quixpantiá tlen ompa mixneci; ipan tlalmahuilizpan moixpantique ome teteoxipetzin tlen quixpantlá impinahuiliztlacayo, tlen quixneci in tlatoctli, huan itec in teocalli in ce pipiltzin ica ce chalchichiuh cozcatl, tlen mixneci ca achipinalli. Inin cecaltecpantli in cachi hueyi tlen mochi onca in Cantona.


See tekst räägib Asteekide pallimängust ja on kirjutatud Nahuatl'i keeles, mis oli vanade asteekide keel. Praegugi leidub inimesi, kes seda kõneleda suudavad. Samuti on hakatud viimastel aastatel Nahuatl'i keelt mõningais koolides õpetama. 



Naljakas on, et ühel pool Teziutlani vohab rohelus, metsad, aasad ja karjamaad ning teisel pool on peaaegu et kõrb, tolmavad põllud, millel on üksikud tuulekeerised, milles nägin ühte saabast lendamas. Too lendav tolmuhunnik ei näinud minu arvates üldse mingi keeristormi moodi välja, aga kui ma nägin, et seal tõepoolest saabas lendab, nagu minu hermana tähelepanu juhtis, siis läksid mul küll silmad suureks ja kael painutas auto tagaaknast välja vaatama nii palju kui vähegi võimalik.




Käisime külastamas järjekordset arheoloogilist asteekideaegset linna - Cantona. Külastada saab vaid väikest osa linnast, kuid seegi osa moodustab suurema piirkonna kui Tajín Veracruzis või Teothiuacan México lähedal. Uuesti ülesehitatud osa moodustab kogu linnast vaid kolm protsenti, mille kallal on töötatud 19 aastat, seega 97% linnast, mis veel tööd ootab, on kõik siin palmide-mätaste all. Kõik müürid olid laotud puhtalt käteosavustega, kasutamata savi või muud siduvat materjali. Kuni taamal asuvate mägedeni, kõik on linn, mis on ajaraskuse all lagunenud.












Pulque - ma ütleks et veel mehhikolikum jook kui tequila!



Minu meelest pulque lõhnas nagu kodus tehtud õunavein. Maitse oli teistsugune, natukene nagu piimjas. Üle kruusi ääre rüübates venib tükk aega veel suule lähemale, venib ja venib kuni viimaks läheb katki nagu pingule tõmmatud näts - on üks parajalt veniv vedelik. See on, kuidas mina võrdlen, kuid päev hiljem valmistasin kodus kama, kama kohta öeldi, et see maitseb nagu pulque.
Selle pildi peal on kõige naturaalsem variant, üldiselt segatakse igasuguseid maitseid ja värve sisse, niisiis võib leida nii sinist, punast, roosat, rohelist... kõiksugu värvides pulquet!
Üks liiter kohalikku jooki maksis 5 peesot.




Nimelt on pulque tehtud maguey nektarist. Juba asteekide aegu tunti seda jooki, nad valmistasid seda esmakordselt ligi 12. sajandil usuliste rituaalide tarvis. Nektari hankimiseks tungiti taime "südameni", uuristati, kuni õõnistusse valgus valkjas vedelik. Alguses kasutati pulquet rangelt ainuüksi asteekide rituaalidel, kuid hiljem kasutati maguey naktarit ka kui igapäevast jooki, sest vett, nagu kõrbes ikka, kuigi palju ei leidu. 

No comments: