Tuesday 23 April 2013

Saatsime pisikilpkonnad suure ookeani poole teele


Sõitsime bussiga mahajäetud välimusega randa. Kuna tee oli pisikene, auguline ja puud ulatasid kaarega madalale, siis juhtus taaskord selline lugu, et buss edasi sõita ei saanud. Muidugi tahtsime tungivalt ikka pisikesi kilpkonnapoegi vette laskma minna. Niisiis väljusime kõik bussist ja nagu meile öeldi, jäi veel kümne minuti jagu kiirkõndi. Võib-olla olime kõndinud pool teed, kui üks džiibiga autojuht lubas meid peale võtta. Mõistagi ei mahtu kõik 43 noort ühe, isegi mitte suure, džiibi peale. Jooksime teineteise võidu. Kasti ronis hulk rahvast ning minul õnnestus end auto tagauksest sisse pressida. Kuna mu nägu jäi teise suunda ja ma ei saanud end ringi pöörata, siis ma ei näinud täpselt, aga usun, et olime tagaistmel viiekesi.

Kohale jõudnud, saime tänu autojuhi abile kaubelda kogu grupile hinna 25 peesolt 10-le ja saime igaüks endale ühe musta värvi kilpkonna pojakese.



Aastate eest oli seaduslikult lubatud kilpkonnamune välja kaevata ja müüa, kuid see keelati, sest mõistagi nõnda paljusid-paljusid mune hävitades pandi kilpkonnad peaaegu väljasuremisohtu. Muidugi leidub neid inimesi, kes seda siiski teevad. Peale selle mõningad usuvad, et just kilpkonnamune süües saavad nad suurema hormonaalse energia, kuigi tegelikult ei vasta see lugu tõele. Seetõttu korjataksegi kilpkonnamune niiöelda heade inimeste poolt, hoitakse turvaliselt, kuni pisikesed kilpkonnakesed kooruvad. Selle etapi järel oli meie kord.


Väikene olevus muudkui vehkis loibadega, kui tema kilbist kahe näpuga kinni hoidsime ja kõrgusi nautida lasime. Ma loodan, et mõni neist ei kartnud kõrgust. Läksime mere piirile, kus ligi kolmemeetrised lained murdusid, mürtsatusega ilusa ümmarguse kaare kokku pigistasid ning valgusid üksteise võidu võimalikult kaugele rannaliivale. Kõik korraga panime kilpkonnakesed liivale, kust nad omapead mere poole roomama hakkasid. Oli vapustavalt kena vaatepilt, kuidas kõik pisikesed kilpkonnalapsed liikusid tillukeste loivakeste abil ookeani poole. Üks kilpkonn muneb ligi 100 muna ja vaid 1-2 kilpkonnakest jääb nende seast ohtlikus meres ellu. Loodan siis, nagu igaüks meist, et minu kaunil ja tugeval kilpkonnal on ilus ja pikk tulevik.



No comments: