Sunday 27 January 2013

La primera comunión - leeri lõpetamine Mehhikos



Õigupoolest ma ei ole päris kindel, kas seda võib leeri lõpetamiseks nimetada, sõnastik tõlgib kui "la primera comunión - esimene armulaud". Kusjuures armulaud kujutab endast valge ringikujulise vahvlilaadse toote söömist, mille on kirikuõpetaja jutluse käigus või lõpus pühitsenud ja paneb selle igaühele suhu, enne lööb inimene käega näo ees risti ja ütleb pobisedes midagi, millest ma veel aru pole saanud. Nõnda siis katoliku kirikus.

Enne lõppüritust käivad umbes 12aastased lapsed 3-4 kuud kirikukoolis ning õpivad vajalikke jutlusi ja teadmisi. Viimaks toimub spetsiaalne missa, mida peab iga kirik kord aastas erinevatel aegadel, tavaliselt mõne pühaku sünnipäeval. Seks puhuks riietuvad tüdrukud valgesse kleiti nagu abielluv pruut ning poisid valgesse ülikonda. Lõpetajaga on kaasas ka madrina - ristiema, mõnedel juhtudel on lapsega kaasas ka mees st ristiisa, kuid see ei paista nii levinud olevat.


Kuna see on nii oluline sündmus, siis oli kohal palju fotograafe, kes laste olulisi hetki jäädvustasid. Kui lapsed ei ole oma leeri lõpetanud, siis saa nad hiljem tulevikus ka abielluda, mis on Mehhikos olulisel kohal. Kusjuures kõik laulatused on alati kirikus, aga ka kirikuid on igal tänaval vähemalt üks - seega palju rohkem kui meil.

Laps paneb rohelises kuues kirikuõpetaja ette astudes peopesad rinnal kokku. Kirikuõpetaja loeb vastava palve ning "virutab" lapsele kõrvakiilu.


Igale lapsele kingitakse komplekt piibli ja küünlaga ning eraldi ka pühitsetud rist kaelariputamiseks.



Kõigele sellele eelneb ühe-kahe tunnine tseremoonia, kus loetakse erinevaid palveid, võtavad sõna tähtsamad kirikutegelased, loetakse ette piiblist vastavaid lõike ning lauldakse religioosseid laule.



Kohale on tulnud ka külalised: kirikukogukondade esindajad lähemalt ja kaugemalt, kel igaühel on kaasas omapärane sau värviliste lintidega. Mõningail on ka suurem silt, millel on kujutatud pühak, kellesse ses kirikus kõige enam usutakse. Üleüldsiselt igal mehhiklasel on oma pühak, kellesse tema usub ja kelle poole palvetades alati pöördub. Antud primera comunión oli pühendatud pühakule Inesita.

 


No comments: